Екскурзия до Намибия. Приключението на живота!

0
Price
From€3,949.00
Price
From€3,949.00
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

33
12 ДНИ / 9 НОЩУВКИ
Availability : 05.06.2023 -16.06.2023
София
Виндух

Хотел

Самолетни билети

Трансфери

Изхранване

Екскурзии

Най-важното в програмата

Преглед на туристическия пакет

„Земя на контраст и драматична красота – излъчваща вечна привлекателност. Вдъхващи страхопочитание пейзажи, съчетани с неопитомена дива природа – вашата бутикова дестинация в списъка ви за пътуване.“
В югозападна Африка се намира земя на завладяващо очарование. Земя за тези, които се покланят на светилището на Африка в най-блестящия му, но и в най-нетрадиционния му вид. Това е Намибия.
Описвана от бушмените като „Душата на света“, Намибия е груба, естествена, eмоционална и освобождаваща. Въпреки че природните сили са били свирепи и непримирими, те са били и щедри. В този котел от топлина и безмилостна сила Бог е създал пейзажи, които могат да се сравнят по красота само с най-изящните диаманти, открити тук. Представете си огромни платна, необуздани от ограниченията на човека, пръскащи цветни откъсвания на монументалните, звездообразни дюни на пустинята Намиб и сюрреалистичния Deadvlei в стил Салвадор Дали, с неговите бели глинени тигани, червени дюни и синьо небе. Вдъхващите страхопочитание планински вериги на някои от последните истински диви райони в Дамараленд и запуснатата, брулена от вятъра скелетна брегова линия. Както цяла Африка, Намибия има изобилие от диви животни в националните си паркове, както и големи участъци земя, които са неоградени и неограничени за преминаване на дивата природа. Голяма част от тази земя е предоставена на местните общности, както и на много частни фермери, които са обединени в местни природни резервати. Намибия също има най-богатата сукулентна флора в света, приютяваща около една трета от приблизително 10 000 сукулентни вида. Тя е смесица от гледки, звуци, аромати, вкусове и емоции в изобилие, които просто чакат да бъдат изпитани.
Намибия е дом на прословутото Крайбрежие на скелетите, тази изоставена и неравна брегова ивица по протежение на Атлантическия океан. Именно тук намираме пустинята Намиб, най-старата пустиня в света и обект на световното наследство, откъдето страната получава името си. Източните пространства са доминирани от пустинята Калахари; централните планини са известни с дивата си природа и Националния парк Етоша. Каоколенд и Дамараленд са местата, където откриваме някои от най-драматичните пейзажи, уникално адаптираните пустинни животни и гордите хора Овахимба – последните полуномадски народи. И за капак – контрастът на буйната горска растителност на района Замбези, част от трансграничния национален парк KAZA.
Подобно на диамантите, добивани тук, Намибия е истински скъпоценен камък, който чака да бъде открит.

ПРОГРАМА

Ще се срещнем на Международно летище София, Терминал 2 в 10:40 ч. за полет към Доха, Катар в 13:40 ч. Пристигаме на Международно летище Хамад в Доха в 18:15 ч.

Отпътуваме в 01:45 ч. за Намибия. Пристигаме в 09:50 ч. на Международно летище Hosea Kutako.

Wa lalapo! Wa penuka nawa? Добър ден! Добре дошли в Намибия!

При пристигане на международното летище ще бъдем посрещнати от шофьор/ екскурзовод на партниращата намибийска агенция и след като се финализират формалностите, ще отпътуваме на около 42 км. към столицата Виндхук – оживен метрополис, с отличителен немски привкус, чието име в превод означава „ветровит ъгъл“. Първото селище възниква около воден източник през 1840 г., но след много битки и войни е разрушено. Градът е издигнат за втори път през 1890 г., когато страната е колонизирана от Германия.

Отпътуваме от Виндхук за пустинята Калахари, където ще пренощуваме в пустинния лодж Kalahari Anib Lodge: https://store.gondwana-collection.com/accommodation/kalahari-anib-lodge , разположен върху фосилизирани дюни.

Няма нищо по-добро от това да усетим червените пясъци на Калахари под краката си, така че поемаме по пътеките около лоджа, като държим очите си отворени за срещи с газели, зебри и антилопи гну, възползвайки се от шанса да вдъхнем енергията на този отличителен район на Източна Намибия.

Най-доброто време да се насладим на цветовете на Калахари е, когато в късния следобед слънцето залезе и освети пясъка, сякаш свети от вътрешен огън. Тогава чувството, което ви обзема е, че Земята  спира опиянена от магията на Калахари. Именно тогава, потапяйки се в прегръдката на пустинята ще разгледаме парка Gondwana Kalahari и неговите червени дюни.

Вечеря и нощувка в Kalahari Anib Lodge.

Тази сутрин след закуска отпътуваме към най-старата пустиня на земята – пустинята Намиб, оформила се преди около 55 млн. години, под влиянието на студентото Бенгелско течение на Атлантическия океан.

Избрахме уникалния лодж The Desert Grace Gondwana Collection Namibia: https://store.gondwana-collection.com/accommodation/desert-grace  за нашата нощувка в пустинята Намиб. Открит през 2018 г., това е първият лодж в Гондвана, който е изцяло построена с помощта на торби с пясък вместо тухли. The Desert Grace излъчва блясъка на 50-те с обмислени и красиво подбрани щрихи, отдавайки почит на всичко, което е намибийско. Всяка от стаите разполага със собствен басейн, както и, в допълнение към вътрешните и външни душове с изглед към необятния пейзаж.

След като се настаним, ще имаме време да се освежим, преди да се присъединим към Следобедната разходка с джип по залез слънце ( по избор, срещу допълнително заплащане от 65 евро на човек), където нашият рейнджър ще ни разкаже повече за района и уникалната дива природа, която може да се види тук.

Естествено, никое пътуване не може да бъде завършено без задължителния розов залез! В Намибия всичко е свързано с невероятните залези и тази вечер няма да е по-различно. А загледни как звездите изгряват над най-старата пустиня в света, ще имаме възможност да чуем как звучи истинската тишина.

Вечеря и нощувка в The Desert Grace Gondwana Collection Namibia: https://store.gondwana-collection.com/accommodation/desert-grace.

Закуска.

Тази сутрин изисква ранен старт, за да се възползваме максимално от деня. Преди изгрев тръгваме към Сесрием, вход към дюните Сосусвлей.

Входът се отваря при изгрев слънце и това е най-доброто време, в което можем да станем свидетели как драматичните цветове на дюните се променят, докато слънцето изгрява. Пътуването до сърцето на Сосусвлей е около 60 километра и по пътя ще видим Дюна № 45, една от най-големите дюни. Нарича се така, защото се намира на 45-ия километър от каньона Сесрием. Освен това тук ще имаме възможност да се изкачим по дюните и да направим най-хубавите си фотосесии.

Ще затаим дъх пред Big Daddy – най-високата дюна в района на Сосусвлей. Тази великолепна дюна е разположена между Сосусвлей и Дедвлей и се издига на 325 метра височина. Запасени с достатъчно вода можем да се изкачим до върха на Big Daddy, където можем да погледнем надолу към сюрреалистичния пейзаж от изсъхнали акациеви дървета на Мъртвото плато.

Заедно с нашия водач ще изследваме красотата на Дедвлей – Мъртвото плато – една от най-интересните и вдъхновяващи гледки на света.

Считани за едни от най-високите дюни в света, дори надминаващи тези на Сахара, тези монументално високи дюни във формата на звезда са желана дестинация за фотографи и художници. Топлият нюанс на пясъка контрастира с ослепително белите повърхности на „глинените тигани“ в околните райони. Цветовете постоянно се променят с изгрева на слънцето от наситено кайсиево до топло червено и всички нюанси между тях.

„Влей“ е дума на африкаанс за типичните плата в южната част на Африка, заливани от вода – нещо средно между езеро и блато. „Дед“ на английски означава мъртъв, а „сосус“ на езика на племената нама означава „без изход“.

Невероятно, но към суровите условия на намибийската пустиня са се приспособили бръмбари, пустинни плъхове, щрауси, антилопите орикс, някои растения. Повечето от видовете са ендемични, адаптирани към специфичните условия на Намиб, едно от които е нара – уникално растение, виреещо в Сосусвлей, чиято вътрешност е много вкусна, а за местните от племето топнаара то е най-важното в живота им и е елемент от фолклора им.

Връщайки се от Сосусвлей, ще посетим каньона Сесрием – образувал се под въздействието на неголямата река Цаучаб, за която се твърди, че преди хиляди години се е вливала в Атлантическия океан. Но с настъпването на дюните от пустинята Намиб тя постепенно се затлачила, за да се стигне до сегашното положение, когато се губи някъде из платото Сосусвлей. Вековната работа на вятъра и водата е създала този каньон, който е еднокилометров планински процеп в скалите с дълбочина до четиридесет метра. В сезона на дъждовете в дъното на каньона се образува езеро.

Следобяд – свободно време край басейна за допълнителни активности по избор:

  1. Разходка с електрически велосипеди ( сутрин или следобед). Цена: 45 евро на човек;
  2. Екскурзия за смели сърца: Scorpion Night Walk. Цена 30 евро на човек;

 

Вечеря и нощувка в The Desert Grace Gondwana Collection Namibia: https://store.gondwana-collection.com/accommodation/desert-grace.

След пълноценната нощна почивка и нашата питателна закуска пътуването продължава, този път към студеното атлантическо крайбрежие и най-добрия ваканционен град на Намибия, Свакопмунд. Пътуването ни ще ни отведе през пустинното селище Солитър ( интерсно е, че името му означава две неща – “Диамант” или “Самота”), важна спирка по пътя към древните дюни на Сосусвлей, тъй като осигурява единствената бензиностанция, универсален магазин и пощенска станция между Сосусвлей и Уолвис Бей. В него има малък бар, известен с ябълковия си пай, за който се казва, че е най-вкусният в Намибия. Оттук се открива красива гледка към непокътнатата природа на грандиозната пустиня Намиб.

Тук може да видите и прочутото гробище за автомобили, сред които има и някои редки винтидж модели, сред пясъците на пустинята. Всичко това създава усещането, че сте попаднали на филмовата площадка на следващия хитов уъестърн филм, а не в действителност съществуващ град.

Лагуната на Уолвис Бей е рай за морските птици, включително ярки ята фламинго, големи пеликани и лъскави черни корморани.

Със своите улици с палми и крайбрежна алея Свакопмунд се счита за най-красивия град в Намибия. По суша градът е заобиколен от пустинята Намиб и Брега на скелетите. Заради хладното течение тук цари мек климат и го наричат „най-южния курорт на Северно море“. Целогодишните дневни температури са между 15°C – 25°C. Градът привлича с величествените и необикновени пейзажи на пустинята Намиб, съхранената атмосфера от колониални времена и кухнята, в която традиционните немски ястия се приготвят с африкански продукти. Отлична възможност да изпием следобедното си кафе заедно с парче печен чийзкейк или декадентски Schwarzwälder Kirschtorte.

Вечеря в местен ресторант.

Нощувка в Strand Hotel : https://www.strandhotelswakopmund.com/ . Със своите ресторанти, барове, лоби-салон, тераси с изглед към морето, плажни павилиони и модерен конферентен и банкетен център, хотелът е сам по себе си своеобразен епицентър за всички посетители и жители на Свакопмунд.

Ранна закуска в хотела.

След като закусим рано сутринта, заедно с нашия водач се отправяме към брега на Уолфиш Бей, за круиз с катамаран за наблюдаване на делфини, морски котки (вид ушат тюлен), китове, пеликани, фламинго.

Отплаваме от брега на Уолфиш Бей в търсене на Морската Голяма Петорка.

Ще ни радват делфините, плуващи заедно с нашия ветроходен катамаран, тюлени, играещи наоколо, слънчеви риби, споделящи тайните на дълбините, и срамежливи Кожести костенурки, изплуващи на повърхността.

През сезона Гърбатият и Южният гладък кит се навъртат наоколо. Как по-добре да завършите една перфектна сутрин, ако не със стриди и пенливо вино, последвани от плата със апетитни закуски, кафе, чай и сладкиши, докато спокойно плавате по южноатлантическото крайбрежие на Намибия.

След плаването с катамарана е предвидено свободно време за обяд (заплаща се самостоятелно), след което екскурзоводът ще ни отведе до лагуната на Уолфиш Бей, за да потърсим и заснемем неверояно красивите ята фламинго, или може да се върнем в Свакопмунд за малка обиколка на града ( в зависимост от нашето желание).

Вечеря в местен ресторант.

Нощувка в Strand Hotel: https://www.strandhotelswakopmund.com/.

Ранна закуска в хотела.

След като закусим рано сутринта, заедно с нашия водач се отправяме към брега на Уолфиш Бей, за круиз с катамаран за наблюдаване на делфини, морски котки (вид ушат тюлен), китове, пеликани, фламинго.

Отплаваме от брега на Уолфиш Бей в търсене на Морската Голяма Петорка.

Ще ни радват делфините, плуващи заедно с нашия ветроходен катамаран, тюлени, играещи наоколо, слънчеви риби, споделящи тайните на дълбините, и срамежливи Кожести костенурки, изплуващи на повърхността.

През сезона Гърбатият и Южният гладък кит се навъртат наоколо. Как по-добре да завършите една перфектна сутрин, ако не със стриди и пенливо вино, последвани от плата със апетитни закуски, кафе, чай и сладкиши, докато спокойно плавате по южноатлантическото крайбрежие на Намибия.

След плаването с катамарана е предвидено свободно време за обяд (заплаща се самостоятелно), след което екскурзоводът ще ни отведе до лагуната на Уолфиш Бей, за да потърсим и заснемем неверояно красивите ята фламинго, или може да се върнем в Свакопмунд за малка обиколка на града ( в зависимост от нашето желание).

Вечеря в местен ресторант.

Нощувка в Strand Hotel: https://www.strandhotelswakopmund.com/.

Закуска.

Отново влизаме в парка, посещавайки различни водоеми, в търсене на диви животни.

Национален парк Етоша е наречен най-големият резерват за диви животни в Намибия и е обявен за природен резерват през 1907 г., а Национален парк става едва през 1958 г. Окончателните граници на парка са определени през 1970 г. Площта на парка сега е около 22 000 км2, от които 23% (приблизително 4800 км2) е заето от соленото езеро Етоша, разположено на височина 1030 метра над морското равнище.

„Тиганът“ Етоша е голям солен тиган , образуващ част от басейна Калахари в северната част на Намибия . Това е хралупа в земята, в която може да се събира вода или в която остава натрупване на сол, след като водата се изпари. Дългото 120 километра (75 мили) сухо езерно корито и околностите му са защитени като Национален парк Етоша , вторият по големина парк за диви животни в Намибия, обхващащ 22 270 km 2 . Тиганът е предимно сух, но след силен дъжд ще придобие тънък слой вода, който е силно осолен от минералните отлагания по повърхността.

Дивата природа, която заобикаля тази сурова земя, се е адаптирала към нейните сухи условия и всички животни разчитат на многобройни водоеми, които са осеяни из целия резерват, някои създадени от човека, други естествени. Национален парк Етоша има редица лагери за почивка, които имат водоеми. Голямото богатство на дивата природа на парка включва над сто вида бозайници, включително слонове, лъвове, гепарди, леопарди, черни носорози, сини антилопи гну, жирафи, равнинни зебри и рядката черноноса импала, дамара дик-дик и 340 различни видове птици. Гостите на парка могат да записват наблюденията си в „Голямата книга” на рецепцията на всички останали лагери. Така се показва къде са били наблюдавани диви животни и миграции в конкретен ден.

Вечери включени и в двата дни.

Нощувка в Etosha Safari Lodge:

https://store.gondwana-collection.com/accommodation/etosha-safari-lodge

След закуска нашият екскурзовод ще ни отведе към североизточната страна на Национален парк Етоша, където ще прекараме деня.

Настаняване в Mokuti Etosha Lodge: https://www.mokutietosha.com/

На Източната порта на Етоша – портата Von Lindequist, близо до историческия форт Намутони, в гората мопане, се намира Mokuti Etosha Lodge, флагман на намибийското сафари гостоприемство. Очарователни сламени сгради в класически сафари стил са сгушени сред огромни местни градини, придаващи достоверност на името „Мокути“, което на Овамбо означава „в гората“. Мокути е разположен в собствен частен природен резерват от 4 000 хектара. Всичко тук има история и причина, от сградите до различните дейности и преживявания. Тази преосмислена Африка капсулира естествена африканска сафари среда, която е позната, но и различна по уникален, автентичен и топъл начин.

Вечеря и нощувка в Mokuti Etosha Lodge: https://www.mokutietosha.com/ .

Закуска.

Напускайки  Националния парк Етоша отпътуваме към столицата Виндхук, която прави впечатление със зеленината си и европейската архитектура.

По маршрута ще посетим занаятчийския пазар за дърворезба в Окаханджа. Тук идват за да продават своите стоки майсторите на дърворезби от цяла североизточна Намибия, които практикуват древните си умения. Може да изберете от голямото разнообразие от ръчно резбовани дървени животни, купи или кутии за бижута.

При пристигане във Виндхук ще бъде направен сити тур на столицата.

Най-големият промишлен и културен център на Намибия, транспортен възел с международно летище, Виндхук е съвременен, космополитен и скъп град, пълен с кафенета, модни бутици, магазини, ресторанти и хотели с нощни клубове, дискотеки и паметници и исторически сгради, напомнящи някогашното немско присъствие в страната.

Във Виндхук има много забележителности около града, които напомнят за колониалната история на страната.

В зависимост от времето на пристигане т.к. този ден предстои дълго пътуване, ще посетим Лютеранската църква (1910 г., известна първоначално като Църквата на мира), строена от архитекта Готлиб Редекер след войните (1904-1908), водени между германците и местните племена койкой, хереро и овамба.

Тинтенпалас ‒ Парламента и Националния Съвет, и Алте Фесте ‒ най-старата сграда във Виндхук, построена през 1890 г. от немските колонизатори на Югозападна Африка като буферна зона между племената Нама и Хереро. Днес в старата крепост се помещава Националният музей.

Настаняване в Windhoek Luxury Suite : https://thewindhoek.com/ .

Вечеря в „Бирарията на Джо“ – най-популярният ресторант във Виндхук. В историята на страната немските колонизатори са оставили значителни следи. Благодарение на тях тук правят отлична бира и се чества празник, подобен на Октоберфест.

Нощувка в Windhoek Luxury Suite.

След закуска, освобождаваме стаите и с трансфер се отправяме към летището за полет към Доха в 13:20 ч. Пристигаме в Доха в 23:00 ч.

В 07: 45 ч. е нащия полет за София. Пристигаме на Международното летище в София в 12: 40 ч.

Условия

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

Политика

Политика за плащане

Условия

Политика за анулиции

Забележки

Информация за полетите

1  QR 228  София 13:40 Доха 18:15  

2  QR1373  Доха 01:45 Виндхук 09:50  

3  QR1374  Виндхук 13:20 Доха 23:00  

4  QR 227  Доха 07:45 София 12:40

Информация за Намибия

Местна валута: Намибийски долар (NAD); 100 NAD = 6.72 USD;

Особености на законодателството: Демонстративните прояви на близост между двата пола, както и проявите на хомосексуализъм не се толерират в обществото;

Митнически изисквания:

Разрешен е вносът на местна валута до 50 хил. намибийски долара;

Препоръчително е да носите в себе си евро, щатски долари, чекове и кредитни карти, които се приемат почти навсякъде в страната;

Можете да внесете безмитно до 200 къса цигари, 50 пури, 250 гр. тютюн, 1 л. вино и 1л. концентриран алкохол;

Бъдете предпазливи при консумацията на пресни плодове и зеленчуци;

Консумирайте само бутилирана вода;

Снабдете се преди пътуване с необходимите ви лекарства;

Внимание! Понякога в парка Етоша се появяват скорпиони;

Носете фотокопие на паспорта и личните си документи, а оригиналите оставяйте в сейф на хотела.

Защо в Намибия?!

Привлекателността на Намибия се крие в нейната драматична комбинация от грандиозни пейзажи, емблематични култури и африканска дива природа. Пустинята Намиб е дом на най-високите дюни в света и най-старото пустинно растение, известно на човека. Каньонът на Рибната река е надминат по размер само от Големия каньон, докато 60-тонният метеорит Хоба е най-големият по рода си в световен мащаб. Дивата природа на Намибия е образцова и е дом на Големите 5, макар че, за разлика от зоопарка, не се среща в една област. Голяма част от Намибия попада под общинска земя, където туристът може да взаимодейства с вековни култури като химба, дамара и бушмените. Суакопмунд, вклинен между Атлантическия океан и пустинните дюни и нежно известен като детската площадка на Намибия, е задължителен за приключенски и развлекателни туристи.

 

СЕЗОННИ АКЦЕНТИ:

Намибия е целогодишна дестинация с над 300 слънчеви дни. Сухите зимни месеци обикновено са по-добри за съзерцание на чистото студено небе – една от най-търсените дестинации за наблюдение на звезди в света. През по-влажните месеци започва зеления сезон, сезонът на отелване и наблюдението на птици, както и впечатляващите ботанически сафарита. Широката гама от национални паркове осигуряват незабравимо преживяване сред дивата природа през цялата година.

 

ПРИКЛЮЧЕНИЕ:

Присъединете се към експертни рейнджъри в Дамараленд, проследяващи пустинен слон или черен носорог, или изпитайте очарованието на пустинята Намиб от балон с горещ въздух. Разходете се по втория по големина каньон на земята или научете практики за оцеляване от първа ръка от истински бушмени, докато ги следвате в Калахари. Гледайте делфини и други водни животни на круиз с катамаран в Атлантическия океан или се насладете на изживяване с влакче в увеселителен парк с четириколка в дюните на пустинята Намиб. Насладете се на собственото си приключение със самостоятелно шофиране в национални паркове и недокоснати диви зони, срещайки се с културите и наслаждавайки се на свободата на безкрайното пространство.

Proceed Booking